In onze vorige nieuwsbrief hebben wij al eerder stilgestaan bij dit onderwerp en inmiddels heeft de AFM alle financieel dienstverleners met een hypotheekvergunning zelf ook aangeschreven over dit onderwerp.
Ze zien een stijging in het aantal signalen van mogelijke hypotheekfraude. In de praktijk blijkt dat consumenten steeds vaker gebruikmaken van vervalste documenten om een hypotheek rond te krijgen. Het gaat onder andere om aangepaste belastingaangiften, vervalste loonstroken, fictieve arbeidscontracten en gemanipuleerde taxatierapporten. Let daarom op inconsistenties in inkomensgegevens, opvallende stijgingen in omzet of documenten die visueel of inhoudelijk afwijken van het gebruikelijke format. Zorg er daarnaast voor dat uw klantidentificatieproces goed is ingericht.
In de brief van de AFM besteden ze ook aandacht aan de zgn. ‘fixers’ of tussenpersonen die namens de consument dingen regelen met onjuiste of misleidende informatie. Hierdoor kunt u onbewust betrokken raken bij hypotheekfraude met serieuze gevolgen als:
- reputatieschade,
- het verliezen van samenwerkingen met geldverstrekkers
- toezichtmaatregelen die invloed hebben op de vergunning.
Kijk daarom bewust naar de samenwerkingen die u aangaat met derde partijen, denk hierbij aan makelaars, boekhouders of andere tussenpersonen. Zorg ervoor dat u altijd de klant zelf spreekt en dat deze ook daadwerkelijk uw gesprekspartner is. Werk verder alleen samen met partijen waar u zelf onderzoek heeft gedaan naar hun betrouwbaarheid en reputatie. Stel liever te veel vragen dan te weinig.
Een andere categorie zijn freelancers of onderbemiddelaars. Met name deze partijen handelen doorgaans onder de naam van u als vergunninghouder zonder dat er een directe controle is vanuit uw kantoor. Hierdoor bestaat het risico dat frauduleuze documenten ongemerkt worden ingediend. Het is dus belangrijk dat u zelf toezicht houdt op het indienen van dossiers en dat er altijd een vierogen principe wordt toegepast vanuit uw kantoor.
Heeft u een dossier waar mogelijk sprake is van fraude of andere incidenten, dan bent u als financieel dienstverlener verplicht om dit signaal te melden bij de AFM.
Heeft u vragen hierover of twijfelt u of iets gemeld moet worden? Neem dan contact op met ons kantoor via 0492-344988 of vul het contactformulier in.