Volmacht in het vakbekwaamheidsbouwwerk na 2014

Het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening (CDFD) heeft op 23 januari een advies uitgebracht aan het ministerie van Financiën over het opnemen van een wettelijke module Basis en Volmacht voor de gevolmachtigd agent in het Wft-vakbekwaamheidsbouwwerk.

Het Verbond van Verzekeraars heeft vorig jaar nog gepleit voor deze wettelijke verankering in het vakbekwaamheidsbouwwerk. De reden daarvoor is tweeledig. Allereerst dient een wettelijke module Volmacht als instapeis voor de gevolmachtigd agent om tot de markt toe te treden. Deze is nodig, aangezien de gevolmachtigd agent niet aan dezelfde eisen hoeft te voldoen als verzekeraars. Daarnaast is de module Volmacht voor verzekeraars een toezichtmiddel op de deskundigheid van de gevolmachtigd agent. De klant moet immers bij zowel de gevolmachtigd agent als de verzekeraar op dezelfde inhoudelijke kwaliteit en deskundigheid kunnen rekenen.

In het nieuwe advies van het CDFD worden van de 3 Volmacht modules (Volmacht Algemeen, Volmacht Overig en Volmacht Schade Extra), uit het eerdere advies van december 2012, de eerste twee tot 1 module Volmacht gecomprimeerd. De module Volmacht Schade Extra komt te vervallen. Wel vindt het CDFD dat moet worden bekeken of er bepaalde toetstermen van deze module kunnen worden overgeheveld naar andere modules. Door de drie Volmacht modules terug te brengen naar één module Wft-Volmacht wordt tegemoet gekomen aan de wens naar versoepeling van de vakbekwaamheidseisen.

Voorts adviseert het CDFD de vakbekwaamheidseisen te laten gelden voor personen die bij de gevolmachtigd agent de dagelijkse leiding hebben over de organisatie of een deel daarvan en verantwoordelijk zijn voor de bedrijfsvoering, administratieve organisatie en de interne controle, zoals voorheen in het artikel 8 Besluit gedragstoezicht financiële ondernemingen was opgenomen.

De diploma’s Wft Basis en Wft Volmacht moeten als minimale vakbekwaamheidseisen aan de Gevolmachtigde Agent worden gesteld. Omdat de gevolmachtigd agent niet rechtstreeks adviseert aan consumenten is er geen aanleiding om van de gevolmachtigd agent naast deze twee diploma’s ook nog andere Wft diploma’s te verlangen. Indien de gevolmachtigd agent wel rechtstreeks adviseert aan consumenten moet uiteraard worden voldaan aan de gestelde vakbekwaamheidseisen voor de betreffende beroepskwalificaties. De gevolmachtigd agenten zelf en verzekeraars kunnen natuurlijk altijd verlangen om aan extra vakbekwaamheidseisen te voldoen.

Als het ministerie van Financiën het advies overneemt, adviseert het College om een overgangsperiode van twee jaar in acht te nemen voor de huidige vergunninghouders.

Nieuwsoverzicht

Deel dit bericht

Contactgegevens

| Brugstraat 81 | 5731 HG Mierlo | 0492 344 988 | info@ophrys.nl