Wetsvoorstel wijzigingswet financiële markten 2015

2014 is pas 4 maanden oud en de consultatie voor het wetsvoorstel Wijzigingswet financiële markten 2015 is reeds afgerond. Onderstaand geven wij u in het kort weer welke wijzigingen u in 2015 kunt gaan verwachten.

Uitzondering op provisieverbod bij betalingsachterstanden inzake hypothecair krediet
Over deze wijziging heeft u ongetwijfeld al het nodige gelezen. Deze wijziging ziet er op toe dat er een uitzondering op het provisieverbod komt voor advisering van klanten met een hypothecair krediet en (voorzienbare) betalingsachterstanden. Doelstelling is dat er voor deze klanten geen belemmeringen zijn om met de adviseur in gesprek te gaan over een mogelijke oplossing voor zijn betalingsachterstanden. Immers voor klanten met (voorzienbare) betalingsachterstanden is het niet gewenst dat vanwege regelgeving een adviseur advies- en bemiddelingskosten in rekening moet brengen wanneer hij adviseert over een mogelijke oplossing voor zijn betalingsachterstanden dan wel beperking daarvan. Na de wetswijziging mag een aanbieder onder bepaalde voorwaarden provisie betalen aan een adviseur voor advies- en bemiddelingswerkzaamheden aan een klant met betalingsachterstanden. Zo kan de adviseur met de klant een gesprek aangaan om de financiële situatie in kaart te brengen en de mogelijkheden te onderzoeken om het hypothecair krediet aan te passen.

De vraag is dan alleen nog wat een voorzienbare betalingsachterstand is. Het wetsvoorstel spreekt in deze bijvoorbeeld van een structurele en relatief grote daling van inkomsten, die niet door de consument zelf kan worden opgevangen, waardoor binnen afzienbare termijn betalingsachterstanden zullen ontstaan. Onder andere werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, echtscheiding, relatiebreuk en het overlijden van de partner kunnen leiden tot een grote daling van de inkomsten die niet door consumenten zelf kan worden opgevangen waardoor betalingsachterstanden voorzienbaar zijn.

Automatisch recht op premie incasso bij AOV en betalingsbeschermers
In het wetsvoorstel is opgenomen dat het automatisch recht op premie incasso komt te vervallen voor alle producten die vallen onder het provisieverbod. De verrekening van de geïnde premies verloopt namelijk via een rekening-courantverhouding waardoor er toch weer een financiële band ontstaat tussen de aanbieder en financieel dienstverlener.  Voor verzekeringen die onder het provisieverbod vallen, wordt daarom voorgesteld deze uit te zonderen van het recht op premie-incasso. Het gaat dan onder andere om betalingsbeschermers en individuele arbeidsongeschiktheidsverzekeringen.
Het vervallen van het automatisch recht betekent overigens niet dat het voor de bemiddelaar helemaal onmogelijk is om de premies voor verzekeringen die onder het provisieverbod vallen te incasseren. Als door de aanbieder toch de mogelijkheid wordt geboden zullen er aanvullende eisen worden gesteld om ongewenste sturing te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan het stellen van een maximumtermijn tussen het incasseren van de premie door de financieel dienstverlener en het doorgeven daarvan aan de aanbieder.

Aanpassingen in het nieuwe vakbekwaamheidsregime
Tot op heden worden de diploma’s afgegeven door de erkende exameninstituten. Na deze wetswijziging worden diploma’s voortaan afgegeven door de Minister van Financiën en uitgereikt door de exameninstituten.

Voorts is per 1 januari 2014 de diplomaplicht voor gevolmachtigde en ondergevolmachtigde agenten komen te vervallen. Voor zover een (onder)gevolmachtigde agent zich echter bezighoudt met advisering dient deze wel te beschikken over de vereiste diploma(‘s). Het tweede lid van artikel 6 Bgfo leidde er echter toe dat op dit moment in het geheel geen diplomaplicht voor de (onder)gevolmachtigde agent geldt. Om die reden komt het tweede lid te vervallen en wordt dit hiaat hersteld.

Verduidelijking indicatoren van ongebruikelijke transacties Wwft
In de praktijk is gebleken dat behoefte bestaat om per type instelling te verduidelijken welke indicatoren bepalend zijn voor het doen van een melding van een ongebruikelijke transactie. Er wordt per type instelling een uitputtende lijst opgenomen met voor die instelling toepasselijke indicatoren. Ook zijn, voortvloeiend uit een wens van de toezichthouders, voor een aantal typen instellingen de indicatoren aangepast of aangevuld.

Beheerst beloningsbeleid
De regels van het beheerst beloningsbeleid zullen worden opgenomen in de nieuwe Wet beloningsbeleid financiële ondernemingen (Wbfo). Daarmee verhuizen een aantal artikelen uit de Wft en Bgfo naar de nieuwe Wbfo. De artikelen in de Wft en Bgfo vervallen zodra de Wbfo in werking treedt en dit zal naar verwachting per 1 januari 2015 zijn.

Nieuwsoverzicht

Deel dit bericht

Contactgegevens 

| Ophrys | Brugstraat 81 | 5731 HG Mierlo | 0492 344 988 | info@ophrys.nl