Wijzigingen door Wet Werk en Zekerheid (Deel 1)

Per 1 januari 2015 treedt deze wet in werking en dit betekent dat er op 1 januari aanstaande en 1 juli aanstaande diverse wijzigingen worden doorgevoerd die direct betrekking hebben op de arbeidsovereenkomsten. In dit deel van het artikel behandelen we de wijzigingen in de arbeidsovereenkomsten per 1 januari 2015.

Aanzegtermijn
Vanaf 1 januari aanstaande bent u verplicht om bij tijdelijke contracten van 6 maanden of langer een wettelijke aanzegtermijn van 1 maand inacht te nemen. Dit betekent dat u uw medewerker uiterlijk 1 maand voor het einde van de arbeidsovereenkomst schriftelijk moet informeren of de arbeidsovereenkomst wordt voortgezet en onder welke voorwaarden de overeenkomst wordt voortgezet. Doet u dat niet tijdig dan moet u een vergoeding betalen aan de medewerker welke gelijk is aan het loon over de periode dat u te laat bent met aanzeggen. Deze periode is gemaximeerd tot 1 maand. Alleen voor arbeidsovereenkomsten die vóór 1 februari 2015 eindigen is bepaald dat de aanzegverplichting nog niet geldt.

Maak dus van alle arbeidsovereenkomsten bepaalde tijd die verlopen op 1 februari 2015 of later een agendering ruim 1 maand voor vervaldatum zodat u tijdig voldoet aan uw aanzegverplichting.

Proeftijd
Het overeenkomen van een proeftijd in een tijdelijke arbeidsovereenkomst van 6 maanden  of korter wordt per 1 januari 2015 verboden. Voor arbeidsovereenkomsten met een langere looptijd dan 6 maanden, is het nog wel toegestaan om een proeftijd op te nemen van maximaal:

  • 1 maand, als de overeenkomst wordt aangegaan voor langer dan 6 maanden en korter dan 2 jaren.
  • 2 maanden, als de overeenkomst wordt aangegaan voor 2 jaren of langer.

Deze wijzigingen gelden nog niet voor arbeidsovereenkomsten die tot stand zijn gekomen vóór 1 januari 2015 en arbeidsovereenkomsten die u bent aangegaan vóór 1 januari 2015 maar pas na deze datum ingaan. Bijvoorbeeld; de arbeidsovereenkomst wordt getekend op 15 december 2014 maar gaat in op 15 januari 2015.

Maak dus voortaan de afweging tussen het aanbieden van een contract van maximaal 6 maanden zonder proeftijd of een contract van 7 maanden of langer met proeftijd.

Concurrentiebeding
Vanaf 1 januari aanstaande wordt het aangaan van een concurrentiebeding in tijdelijke arbeidsovereenkomsten in principe verboden. Als u vindt dat er zwaarwichtige bedrijfsbelangen zijn die een concurrentiebeding/relatiebeding rechtvaardigen dan is een eventuele uitzondering mogelijk. U bent dan wel verplicht om dit grondig te motiveren en aan te geven welke bedrijfsbelangen u hiermee wenst te beschermen.

Deze wijzigingen gelden nog niet voor arbeidsovereenkomsten die tot stand zijn gekomen vóór 1 januari 2015 en arbeidsovereenkomsten die u bent aangegaan vóór 1 januari 2015 maar pas na deze datum ingaan.

Maak dus voortaan bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd een grondige afweging of het opnemen van een concurrentie- of relatiebeding noodzakelijk is en motiveer dit dan zeer grondig.

Heeft u vragen over een correcte inrichting van uw arbeidsovereenkomsten neem dan contact op met Ophrys voor een format dat volledig voldoet aan de nieuwe Wet Werk en Zekerheid. Deze zijn reeds beschikbaar vanaf € 20,- inclusief BTW. Deze documenten zijn speciaal geschikt voor de financiële dienstverlening.

Nieuwsoverzicht

Deel dit bericht

Contactgegevens 

| Ophrys | Brugstraat 81 | 5731 HG Mierlo | 0492 344 988 | info@ophrys.nl